Episcopul Guib către guvernanți: Așa cum îți tratezi minoritățile, așa vei fi și tu tratat în Europa

Știri de Sibiu, 30.11.2018

Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhart Guib, a transmis guvernanților români un îndemn la dezvoltare, toleranță și respect pentru valorile democratice europene, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, și a avertizat că românii vor fi tratați în Europa așa cu își tratează și ei minoritățile.

”Sașii și, implicit, Biserica Evanghelică, sunt parte constitutivă și nicidecum o jertfă a României Mari. Suntem parte integrantă a României de atunci, de astăzi și de cea de mâine”, a subliniat episcopul evanghelic în discursul susținut în ședința solemnă de 1 Decembrie a Consiliului Județean Sibiu.

El a subliniat rolul pe care sașii l-au avut în realizarea Marii Uniri, prin Adunarea de la Mediaș din ianuarie 1918, a reamintit dramele trăite în timpul războaielor și a regimului comunist, cu speranța că România va continua drumului proeuropean si va reconfirma credința în valorile democarției și toleranței.


”Din 2007 trăim din nou speranța că România se va dezvolta din nou ca stat democratic.Cu justiție dreaptă, independentă, respectând drepturile omului și egalitate a între persoane, sex, culturi, religii și biserici, propagând libertatea, toleranța, respectul, spiritul de comuniune și totodată valorile creștine și europene. Multe punți s-au clădit în timp între cei emigrați și cei rămași – germani, maghiari și români. Colaborări, parteneriate, prietenii. Ne leagă astăzi un nou orizont, al Uniunii Europene! Să ne dezvoltăm, extindem și intensificăm! Este una din provocările de azi din familia europeană. Sperăm ca România și guvernanții ei actuali să devină constienți că așa cum îți tratezi minoritățile, așa vei fi și tu tratat în Europa, unde noi, ca cetățeni români, suntem o minoritate”, a declarat episcopul Reinhart Guib.

”Noi vrem să continuăm împreună, pentru binele cetății Sibiului, cetății țării și cetății Europei”, a mai transmis Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România.

CJ Sibiu a organizat joi sedința solemnă dedicată Zilei Naționale a României la care au mai participat, alături de consilierii județeni, PS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, g-ral de brigadă Ghiţă Bârsan, comandantul Garnizoanei Sibiu, subprefectul Județului Sibiu, Horațiu Marin, primarul Municipiului Mediaș Gheorghe Roman, parlamentari și diplomați.

Citeste și: IPS Laurențiu la sedința solemnă de 1 Decembrie: Știm cât suntem de responsabili
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. Iustin Bursaș says:

    Eu, il văd în poză și pe PS Florentin Crihalmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla. De ce nu este amintit în text?