Paradă militară și spectacol folcloric la Mediaș, de 1 Decembrie!

Știri de Sibiu, 30.11.2018

Medieșenii se vor bucura de Ziua Națională de paradă militară, spectacol folcloric în aer liber și evenimente speciale dedicate celebrării a 100 de ani de la înfăptuirea României Mari. Un moment special al zilei de 1 decembrie îl constituie semnarea la Mediaș a Acordului de Înfrățire cu orașul Cricova din Republica Moldova.

“100 de ani de la înfăptuirea statului român modern reprezintă tot atâtea motive de bucurie, celebrare, dar și reflexie și aplecare asupra spiritului și valorilor românești. De aceea, Mediașul va celebra Centenarul, de Ziua Națională a României printr-o serie de manifestări culturale și ceremonialuri militare, religioase și civile de amploare, dedicate tuturor celor care simt, înțeleg și iubesc deopotrivă valorile naționale și unitatea statului român”, a declarat primarul Roman Gheorghe.

Manifestările vor debuta, la ora 10.00, în Sala „Daniel Thellmann” a Primăriei Municipiului Mediaș, printr-o serie de lansări de carte având ca tematică Marea Unire, evenimente, fapte și figuri istorice care au influențat înfăptuirea Statului Unitar Român.

Începând cu ora 11.00, Piața Corneliu Coposu va fi animată timp de două ore de muzică și dansuri populare românești, în cadrul unui spectacol folcloric de excepție susținut de artiști populari consacrați precum Mariana Anghel, Ciprian și Mihaela Istrate, Ina Tudoran, Costel Popa, Anca Branea, Marian Suciu alături de dansatorii, soliștii și instrumentiștii Ansamblului folcloric „Purtata” din Mediaș și Grupul vocal „Cununa Blăjelului”. Momentul folcloric va culmina cu un recital extraordinar susținut de remarcabila interpretă Sava Negrean – Brudașcu.

De la ora 13.00, sediul Primăriei Municipiului Mediaș va fi gazda unui eveniment cu totul special, protocolul semnării Acordului de Înfrățire între Municipiul Mediaș și orașul Cricova din Republica Moldova, un moment care evocă importanța unității dintre români, a promovării valorilor și tradițiilor comune în spiritul sărbătorii naționale.

Ora 13.15 va marca debutul ceremonialurilor dedicate Zilei Naționale, care vor cuprinde discursurile și alocuțiunile reprezentanților municipalității și a invitaților prezenți, urmate de slujba religioasă și depunerile de coroane, în Piața Corneliu Coposu.

În încheierea acestora va avea loc ceremonialul militar de defilare pe traseul str. Mihai Eminescu – str. Constantin Brâncoveanu.

Vor defila aproximativ 260 de cadre militare aparținând structurilor Ministerului Apărării Naționale, studenți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, ale Inspectoratului de Jandarmi Sibiu și Poliției Locale Mediaș. Elementul inedit al acestei defilări, pe lângă amploarea efectivelor și a tehnicii specifice fiecărei instituții prezente, îl va constitui prezența grupului „Cavaleriștilor Regimentului 4 Roșiori” și a unei fanfare profesioniste, care va acompania întreg ceremonialul militar al zilei.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.