Buget participativ: Delimitatoare pentru piste și treceri iluminate, în topul preferințelor sibienilor

Știri de Sibiu, 30.11.2018

Proiectele care vizează instalarea de delimitatoare pentru pistele de biciclete din oraș și iluminatul inteligent al trecerilor de pietoni din oraș se află în topul preferințelor sibienilor pentru finanțare din banii orașului Sibiu, în cadrul Bugetului Participativ.

Pentru prima dată, Primăria Sibiu a implementat anul acesta ideea Bugetului participativ, ce permite finanțarea proiectelor dorite de oameni cu suma de e 1.067.000 euro, selecția fiind făcută în funcție de numărul de voturi obținute.

Potrivit votului care se încheie vineri, cel mai susținut proiect este cel depus de Radu Iamandi, pentru amplasarea de delimitatoare pentru pistelor de biciclete, cu 162 de voturi, în valoare de 150 mii euro.

Clasamentul proiectelor selectate este urmat de cel destinat amenajarii de treceri de pietoni cu LED-uri, inițiat de Nutu -Ciprian Horsia, cu 152 de voturi și buget estimativ tot de 150 mii euro.

Pe locul trei se situează inițiativa lansată de Ciprian Sofariu care a obținut 17.000 euro pentru campania ”Mâinile curate salvează vieți.Săpun în scolile din Sibiu”.

Programul de bugetare participativă 2018 încheie în 30 noiembrie, cu publicarea proiectelor care au fost selectate în etapa finală de vot, Primăria Sibiu urmând să aloce fonduri din bugetul local și să le implementeze.

“Pentru prima ediție, bilanțul este bun. Sper într-o participare mai largă a sibienilor în următoarele ediții, odată ce prind încredere în program. Bugetarea participativă este modul Primăriei Sibiu de a deschide administrarea orașului către comunitate, întrebând locuitorii despre proiectele pe care și le doresc ei pentru orașul lor”, a declarat Astrid Fodor, primarul Sibiului.

Lista celor 9 proiecte selectate pentru Bugetul participativ 2019:

1. INSTALAREA DE DELIMITATOARE PENTRU PISTELE DE BICICLETEîn vederea creșterii siguranței bicicliștilor, locația de amplasare a acestora urmând să fie stabilită ulterior

2. TRECERI DE PIETONI ILUMINATE INTELIGENT pentru a crește vizibilitatea lor și pentru o mai mare siguranță pentru pietonii care traversează. Proiectul pilot va fi realizat pe bulevardul Mihai Viteazu

3. MÂINILE CURATE SALVEAZĂ VIEȚI! – Împreună cu dotarea școlilor cu dozatoare de săpun lichid, o sarcină care în prezent aparține conducerii școlilor, proiectul selectat prevede ca voluntarii Asociației Pro Pediatria și cei ai Spitalului Clinic de Pediatrie să prezinte elevilor modul corect de spălare a mâinilor, o măsură importantă pentru menținerea sănătății.

4. SMART CITY BUS – dezvoltarea unei aplicații mobile care să ofere informații călătorilor în timp real despre timpul de sosire în stație a autobuzelor

5. SIBIUL VERDE este un proiect care propune ca trotuarele late să fie amenajate cu arbori, zone verzi, creând coridoare verzi de deplasare pietonală

6. ART PARC prevede dotarea cu mobilier a unui mal al parcului Cetății, înspre Cazarma 90. În acestă locație se va amplasa mobilier urban cu forme creative care să transforme locul într-o zonă de odihnă și petrecere a timpului liber.

7. MODERNIZAREA PARCULUI PIAȚA CLUJ presupune crearea unor zone de odihnă și a unor spații de joacă noi

8. DOTAREA CURȚILOR GRĂDINIȚELOR ȘI ȘCOLILOR CU JOCURI EDUCATIVE PLAYFORM

9. ECRANE LED DE ÎNALTĂ REZOLUȚIE – O NOUĂ VIAȚĂ PENTRU PASAJUL BULEVARD – proiectul propune amplasarea pe zidurile pasajului a unor ecrane LED carecare să redea imagini și să creeze o atmosferă mai plăcută în pasajul subteran.

Bilanț în cifre al programului de bugetare participativă:
– 152 de proiecte depuse de sibieni însumând un buget estimativ de 12,3 milioane Euro
– 3087 de conturi create pe platforma de bugetare participativă
– 7142 de voturi exprimate în prima etapă
– 994 de voturi exprimate de sibieni în a doua etapă
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.