Incendiu la ”Reşedința metropolitană” din Sibiu

Știri de Sibiu, 30.12.2018

Pompierii  din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu au intervenit duminică dimineața cu o mașină cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu care a afectat ”Reşedința metropolitană” din Sibiu, una din cele mai frumoase case din oraș, aflată în proprietatea Mitropoliei Ardealului și lăsată în paragină în ultimii ani.

Pompierii sunt de părere că focul ar fi fost provocat de oameni ai străzii.

”Un echipaj de pompieri din cadrul ISU Sibiu a intervent pe B-dul Victoriei din Sibiu la un incendiu izbucnit la subsolul unei clădiri dezafectate. Incendiul distrus resturi menajere și a fost lichidat în scurt timp de către pompieri. Este posibil să fi fost produs de oameni ai străzii”, a declarat Cristina Criveanu purtător de cuvânt al ISU Sibiu.

Nicio persoană nu a fost afectată de incendiu.

Clădirea, cunoscută ca “Reşedina metropolitană” / “Vila mitropolitului” sau ”Casa Pionierilor” a fost destinată, din incă de la începuturi, adică secolul al XIX-lea, să fie “locuinţa de serviciu” a Mitropolitului Ardealului.

Comisia Națională a Monumentelor Istorice a propus încă din 2010 clasarea clădirii drept ansamblu de categorie A, care cuprinde ambele parcele ale grădinii, insă nu a existat niciun interes pana acum pentru slavarea monumentului arhitectural, grav afectat și degradat odată cu trecerea timpului.

La începutul anului, USR Sibiu a demarat o campanie de strângerea de semnături pentru salvarea clădirii, cu scopul de-al determina pe Ministrul Culturii de la acea vreme, George Ivașcu, să semneze ordinului de clasare a clădirii în forma propusă de Comisia Națională a Monumentelor Istorice și publicarea lui în Monitorul Oficial al României.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.