Mesaj tulburător lansat de actorii sibieni: Este umilitor; E o beznă care se lasă peste suflul nostru

Știri de Sibiu, 16.05.2019

BIS Teatru, compania de teatru independent care a dat naștere la Sibiu celebrului maraton teatral ”25 de Ore de Teatru Non-Stop” și programului ”Teatrul din Cartier”, a lansat un mesaj public tulburător despre starea de spirit generată de reducerea peste noapte cu 30% a bugetului Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Actorii sibieni se declară ”mâhniți” și ”umiliți” pentru modul în care regulile s-au schimbat în timpul jocului, fără o motivare a tăierii fondurilor, urmare a respingerii de la finanțare a noului proiect “Drept ca o linie. Și ei sunt printre noi” , pentru spectacol și în organizarea unui turneu.

”Am înghițit în sec, așteptând rezultatele. Acestea au sosit ieri, iar proiectul nostru este al doilea sub linie. Sub linia proiectelor câștigătoare. Cu un punctaj foarte bun de altfel. Așadar dacă guvernanții nu ar fi tăiat în mod arbitrar, fără dialog sau argumente solide, 30 de procente din finanțare, am fi putut face acest proiect.Suntem mâhniți. În echipa noastră sunt artiști (și nu numai) care depind întru totul de aceste finanțări. Pe scurt, ori reușim să îi plătim, ori pleacă. Migrează către alte meserii sau, mai grav, către alte țări. Această postare nu e o lamentație. Știm cu toții care este statutul artistului independent, e un modus vivendi pe care ni l-am asumat. Dar de data asta am fost umiliți, prin felul în care s-au schimbat regulile în timpul jocului, prin lipsa motivației coerente a unor astfel de tăieri de fonduri.
Credem foarte mult în acest proiect. Sperăm în continuare”, este mesajul transmis de Teatrul BIS.

Actorii conduși de regizorul sibian Bogdan Sărătean atrag atenția prin mesajul lansat public pe Faceboook asupra stării de spirit generate la nivelul întregii țări vorbesc despre ”bezna care se lasă peste suflul nostru”.

Foto: facebook.com/BisTeatru

Redăm integral mesajul lansat de BIS Teatru:

Dragi spectatori, dragi prieteni.
După cum probabil știți BIS Teatru este o companie independentă. Funcționăm, din punct de vedere juridic, sub forma unui ONG cultural. Asta înseamnă că nu avem un buget sigur, sau o finanțare certă. De cele mai multe ori, artiștii supraviețuiesc grație plătitorului de bilet. Dar pentru proiecte mai mari, avem nevoie de finanțator sau sponsor. Una dintre sursele importante este AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Aici, de două ori pe an, depun proiecte sute de structuri independente din țara întreagă. Bătălia este una cruntă.
Anul acesta, am depus și noi un proiect în care credem foarte mult. Necesitatea acestui proiect a apărut în urma unor experiențe personale, artistice și umane, precum și în urma sesizării unei nevoi reale la nivelul societății. Proiectul se numește “Drept ca o linie. Și ei sunt printre noi”, și constă în producția unui spectacol și în organizarea unui turneu cu acest spectacol. Nu vrem să deconspirăm mai mult. S-a muncit luni întregi la gândirea, conceperea, scrierea acestui proiect, precum și la pregătirea parteneriatelor și a ofertelor în vederea susținerii turneului. Când depui un proiect îți asumi că e foarte posibil ca munca ta să fie în zadar, dată fiind concurența mare. Dar speri, înveți și descoperi.
Ei bine, anul acesta regulile s-au schimbat în timpul jocului, când guvernanții au tăiat 30 % din suma totală alocată acestei sesiuni de finanțare. Cu mult timp după ce AFCN anunțase bugetul, tot ei au fost nevoiți să anunțe această tăiere, din pricina unor directive date din pix de la Ministerul Finanțelor (sau cel al Culturii, încă nu știm exact). Cu doar două săptămâni înainte de afișarea rezultatelor!
Am înghițit în sec, așteptând rezultatele. Acestea au sosit ieri, iar proiectul nostru este al doilea sub linie. Sub linia proiectelor câștigătoare. Cu un punctaj foarte bun de altfel. Așadar dacă guvernanții nu ar fi tăiat în mod arbitrar, fără dialog sau argumente solide, 30 de procente din finanțare, am fi putut face acest proiect.
Suntem mâhniți. În echipa noastră sunt artiști (și nu numai) care depind întru totul de aceste finanțări. Pe scurt, ori reușim să îi plătim, ori pleacă. Migrează către alte meserii sau, mai grav, către alte țări. Această postare nu e o lamentație. Știm cu toții care este statutul artistului independent, e un modus vivendi pe care ni l-am asumat. Dar de data asta am fost umiliți, prin felul în care s-au schimbat regulile în timpul jocului, prin lipsa motivației coerente a unor astfel de tăieri de fonduri.
Credem foarte mult în acest proiect. Sperăm în continuare. Vom depune contestație, dar asta nu va schimba cu nimic problema de fond. Am semnat o petiție, care știm că a ajuns la Minister. Știm că sunt oameni acum, în capitală, care se luptă să remedieze situația. Reactor din Cluj (trupa noastră prietenă) a avut un moment excelent (în cadrul galei Uniter transmise în direct de TVR) prin care, cu un umor amar, a denunțat această schilodire bugetară.
Ne gândim la zecile de proiecte care s-ar fi făcut, dar nu se vor mai face. Iată acum am înțeles și noi celebra zicere “din pix”. Da, din pixul guvernanților au fost anihilate inițiative ale operatorilor culturali independenți.
Ne gândim la sutele de artiști care s-ar fi manifestat, dar nu o vor mai face.
Ne gândim la spectatorii, la oamenii care ar fi beneficiat de produse culturale de toate soiurile, din toate ariile, dar care acum vor rămâne mai săraci.
E o beznă care se lasă peste suflul nostru.
Evident, noi nu ne vom lăsa! Vom face a noua ediție de festival anul acesta (25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP), vom redimensiona proiectul TEATRUL DIN CARTIER care se va numi “Cool-tura prin cartiere”, vom organiza stagiunea de vară în Grădina BIS Teatru.
Și vom aștepta minunea – pentru a produce spectacolul DREPT CA O LINIE, precum și turneul național “Și ei sunt printre noi”.
Deocamdată suntem aici, printre voi. Echipa BIS Teatru, Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.