Expoziția anului la Sibiu: Picasso, Matisse, Dali, Klimt

Știri de Sibiu, 15.06.2019

În fervoarea deschiderii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, într-o ambianță emoționantă, curiosă, cu invitați speciali: directori de muzee din România, consulul Germaniei, cu participarea unui public numeros, în frumoasa curte a Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, a avut loc vineri 14 iunie 2019, vernisajul expoziției Arta de a dărui: Picasso, Matisse, Dali, Klimt.

Expoziția este una realizată în premieră în Sibiu și în România prin concept și lucrările expuse, piese de rezistență din colecția avocatului George Șerban din București.

În Cabinetul de Stampe al Muzeului sbian pot fi văzute 42 de lucrări de grafică și litografii semnate de cei patru mari artiști ai lumii.

În deschiderea evenimentului, dr. Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției a declarat: ”Continuăm colaborarea cu George Șerban acum, aici la Sibiu, după ce acum ceva vreme am deschis expoziția de Stampe Japoneze. Acum, iată, o expoziție râvnită de mulți. Am primit multe telefoane în ultimele zile de la multe instituții naționale. Și de data aceasta Muzeul Național Brukenthal a realizat o premieră, o expoziție inedită cu lucrări de grafică și litografii, unele dintre ele ajungând astăzi la zeci de mii de euro. Deocamdată acesta este nivelul la noi, mai greu astăzi ca în România să vedem expusă o pictură semnată de Picasso. Nu voi spune acum lucruri despre suprarealism, cubism sau începuturile artei modern, le aflați ușor. Țin să vă spun că artele sunt buni traducători culturali, ele pun în pagină experiențe comune, gânduri, preocupări, interese și, prin aceasta, aduc oamenilor darul apropierii. Arta și spectacolul pot fi chei de înțelegere a lumii de azi, a noii noastre sensibilități, ele deschid drumul spre reala acceptare a diferențelor, a Celuilalt. Altfel spus, ele sunt o fereastră deschisă spre toleranță.Iar noi, aici, la Muzeu, investim și ne preocupăm de educație. Subliniez faptul că această expoziție a fost organizată exclusiv de Muzeul Național Brukenthal și de colecția George Șerban, sponsori fiind Casa de avocatură Șerban și Asociații. Acest eveniment nu se află pe Agenda culturală a Primăriei Sibiu și nici nu a fost finanțată de către o autoritate locală. Este încă o dovadă că iată se pot realiza lucruri minunate în Sibiu și prin parteneriat public-privat.”

În continuare, Octavian Saiu, reprezentantul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a subliniat: ”Este primul eveniment iată la Sibiu în cadrul Festivalului, sub acest nume generic Arta de a dărui înseamnă arta de a iubi, și este un dar această expoziție pentru Sibiu. Este un dar pentru Sibiu și pentru miile de vizitatori ce vor trece pragul acestui muzeu.”

Excelența Sa consulul Germaniei Hans Tischler s-a arătat extrem de bucuros că această expoziție poate fi organizată la Sibiu: ”Este minunat că iată în acest palat avem acum organizată o expoziție dedicată artei secolului XX. O expoziție ce adună patru mari nume valoroase ai artei din toate timpurile. Felicitări Muzeului Național Brukenthal și lui Alexandru Chituță pentru tot ceea ce face.”

Avocatul George Șerban este pentru a două oară în acest an la Sibiu, după ce în luna aprilie a deschis la Muzeul Național Brukenthal expoziția de stampe japoneze – Kabuki. Domnia sa a afirmat: ”Am în colecția mea atât lucrări semnate de artiști români cât și lucrări scumpe de grafică și litografii europene. În spatial și biroul meu din București în cei peste 600 m2 m câteva sute de lucrări expuse. Acum, la invitația lui Alexandru Chituță am gândit și am realizat împreună această expoziție inedită cu lucrări pe care le-am achiziționat de la difirite case de licitații din lumea întreagă.”

În continuare, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal a afirmat faptul că ”instituția merge înainte cu evenimente importante. Avem o agenda bogată de evenimente foarte bune care se realizează de oamenii Muzeului pentru dumneavoastră. Bucurați-vă!”

Expoziția cuprinde lucrări de nuduri semnate de Matisse din seria Blue, nuduri și studii semnate de Klimt, 6 lucrări semnate Dali și o seamă de lucrări Picasso, multe dintre ele din seria Vollard Suite, produse în 1930-1937 de artistul spaniol Pablo Picasso. În 1930 Picasso a fost însărcinat să producă gravuri de către distribuitorul de artă și editorul Ambroise Vollard în schimbul picturilor lui Renoir și Cézanne.

Expoziția va rămâne la Sibiu până în data de 31 august urmând ca mai apoi această expoziție să fie organizată la Muzeul din Bistrița, în cadrul programului Axele Brukenthal.

De dr. Alexandru Constantin Chituță
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.