A început postul „Adormirii Maicii Domnului”

Știri de Sibiu, 31.07.2019

Creştinii ortodocşi au început miercuri, 31 iulie, Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Postul Sântămăriei, cum mai este denumit în popor. Postul ține până în data de 14 august, înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

”Pentru cei râvnitori în ale postului, Tipicul cel mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu în Postul „Adormirii Maicii Domnului” ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față este dezlegare la pește”, potrivit mesajului transmis de Mitropolia Ardealului.

Zilele de post amintesc credincioșilor de virtuţile și darurile Maicii Domnului.

Potrivit site-ului oficial al Mitropoliei Ardealului, data și durata postului au fost uniformizate în Ortodoxie abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol din 1166, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii, respectiv 15 august.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.