Primul termen în procesul anulării ordinului de demitere a primarului Sibiului

Știri de Sibiu, 20.08.2019

Primul termen de judecată în dosarul dosarul în care se judecă legalitatea ordinului emis de Prefectul de Sibiu, Adela Muntean, prin care s-a constatat încetarea înainte de termen a mandatului primarului municipiului Sibiu, Astrid Fodor, urmare a stării de incompatibilitate decisă de ICCJ, are loc marți, la Sibiu.

Tribunalul Sibiu a stabilit ca marti să se judece primul termen de judecată în dosarul privind constatarea nulității actului administrativ, în cadrul Secţiei a II-a civilă.

Între timp, Astrid Fodor, care a deschis două acțiuni în instanță după demiterea din funcția de primar, a fost repusă în funcție prin decizie a Tribunalului Sibiu.

Tribunalului Sibiu a decis în iulie suspendarea executării ordinului emis de prefectul Adela Muntean, până la soluționarea în fond a celui de-al doilea dosar aflat pe rolul instanței.

Citeste si: Fodor, repusă în funcția de primar al Sibiului cu ajutorul unui avocat din Argeș

Potrivit deciziei judecătorilor, primarul Sibiului a revenit în funcție pâna la soluționarea dosarului în care se contestă legalitatea ordinului prin care a fost suspendată.

” (…) Suspendă executarea Ordinului nr. 262 emis la data de 03.07.2019 privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatatului primarului Municipiului Sibiu, doamna Fodor Astrid Cora, până la soluţionarea în fond a acţiunii în anulare ce formează obiectul dosarului nr. 2075/85/2019, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu”, se menționează în decizie.

Decizia a fost contestată în instanță de Prefectura Sibiu, urmând ca dosarul să se judece la Curtea de Apel Alba Iulia.

Astrid Fodor a contestat în 10 iulie, la Tribunalul Sibiu, decizia de suspendare din funcție înainte de termen prin ordin de prefect în contextul raportului Agenției Naționale de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate.

În acest sens, pe rolul instanței au fost deschise două dosare, unul privind ”constatarea nulității Ordinului nr. 262/03.07.2019, întrucât este emis în mod nelegal” prin care s-a cerut ” repunerea părților în situația anterioară cu plata indemnizației cuvenite începând cu data emiterii ordinului și până la reluarea funcției de primar al Municipiului Sibiu”, și al doilea dosar, cu nr. 2080/85/2019, în care se cere suspendarea executării act administrativ, respectiv a Ordinului emis de prefectul Adela Muntean.

Prefectul de Sibiu, Adela Muntean, a emis în data de 3 iulie ordinul de încetare înainte de termen a mandatului primarului Sibiului, Astrid Fodor, urmare a stării de incompatibilitate decisă de ICCJ.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis în luna mai recursul formulat de Agenția Națională de Integritate (ANI) și a declarat ca ”neîntemeiată” decizia Curții de Apel Alba Iulia de anulare a raportului prin care primarul Sibiului, Astrid Fodor, a fost declarat incompatibil.

În octombrie 2016, ANI a contestat decizia Curții de Apel Alba Iulia de anulare a raportului prin care primarul Sibiului a fost declarat incompatibil.

Primarul interimar al Sibiului şi viceprimarul Virgil Popa (PNL) au fost declaraţi încompatibili în decembrie 2015 de ANI pentru că au deținut simultan funcția de primar şi viceprimar al Sibiului și calitatea de membru în Consiliile de Administrație ale unor școli din oraș.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.