Intoleranța la gluten: Peste 100 de sibieni s-au testat gratuit; Apel pentru ”Legea Celiacului”

Știri de Sibiu, 31.08.2019

Peste 100 de persoane din Sibiu, adulți și copii, au beneficiat la sfârșitul săptămânii de testarea gratuită pentru depistarea intoleranței la gluten, în cadrul Caravanei ”România fără Gluten”. Inițiatorii campaniei de informare și susținere a pacienților, reprezentanții Asociației Română pentru Intoleranță la Gluten, au lansat un apel către paralamentarii români să vină în ajutorul persoanelor diagnosticate cu boala celiacă și să voteze acordarea de gratuitatea pentru analize.

”Am inițiat un proiect de legea, ”Legea Celiacului”, care este în dezbatere publică și care prevede gratuitatea analizelor pentru persoanele care se află în grupele de risc. Așteptăm avizele decizionale din Parlament și sperăm să evalueze cu mare atenție proiectul de lege propus de noi pentru că sunt introduse măsurile care ajută celiacul să aibă toate resursele de care are nevoie să se trateze corect – a tine corect dieta fără gluten. Nu exista un tratament medicamentos, este vorba doar de consumul unor anumite produse care ăn acest moment sunt foarte scumpe și nu sunt accesibile pacienților la nivel național”, a declarat pentru StirideSibiu Angela Stănescu, vicepreședintele ARIG.

În prezent, în România, un pacient este nevoit să plătească sute de lei pentru pachetul de analize necesare depistării bolii celiace.

Potrivit ARIG, statisticile arată că intoleranța la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase și ușor de confundat cu cele specifice altor afecțiuni.

Estimările ARIG arată că între 250.000 și un milion de români suferă de boală celiacă și de alte afecțiuni induse de gluten. Totuși, sub 5% dintre pacienții din România sunt diagnosticați corect, din cauza simptomelor ușor de confundat cu ale altor afecțiuni.

Boala celiacă este o boală autoimună cauzată de ingestia de gluten la persoanele predispuse genetic. Boala poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei și până la vârsta a treia și este declanșată de gluten (o proteină care se găsește în grâu, orz și secară). Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariția de leziuni la nivelul intestinului subțire, care nu mai poate digera alimentele și instalează malabsorbția.

Boala celiacă are simptome extrem de diverse, de la tulburări digestive de orice fel, la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică sau osteoporoză precoce. Ele pot fi confundate cu orice alt tip de sindrom de malabsorbție, cu tulburări endocrinologice sau cu tulburări hematologice.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.