Efectul Caracal: Sute de dosare privind lipsiri de libertate, verificate la Sibiu

Știri de Sibiu, 18.09.2019

Peste 500 de dosare privind infracțiuni de lipsiri de libertate înregistrate și instrumentate în ultimii 10 ani de parchetele din județul Sibiu sunt verificate, urmare a cazului Caracal. Potrivit statisticilor, doar 47 de dosare din 513 înregistrate au fost soluționate cu trimitere în judecată.

Verificarea dosarelor se face urmare a dispoziției procurorului general interimar al României și presupune un proces de amploare.

Din totalul celor 513 dosare verificate în județul Sibiu, cele mai multe au fost instrumentate la nivelul Parchetului Judecătoriei Sibiu (192 dosare), urmat de Parchetul Mediaș (129 dosare) și Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu (63 dosare).

”Solicitarea Parchetului General implică o acțiune amplă, fiecare dosar a fost luat și verificat încă o dată, filă cu filă. Se verifică dacă s-au respectat procedurile, dacă s-au respectat termenele și dacă actele sunt corect întocmite, nu numai soluția finală”, a declarat pentru StirideSibiu prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Veștemean.

Doar 47 de dosare cu trimitere în judecată în 10 ani

Din totalul cazurilor de lipsire de libertate în mod ilegal înregistrate în județul Sibiu în ultimii 10 ani, mai puțin de 10% au fost soluționate cu trimitere în judecată.

”Marea majoritate a cazurilor, peste 9o% sunt dosare fără substanță. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, din cele 63 de cazuri 57 sunt cu autori cunoscuți și 13 su fost soluționate cu trimitere în judecată. La Parchetul Judecătoriei Sibiu, din cele 192 de cazuri existente avem 12 soluționate cu trimitere în judecată. La Mediaș au fost 15 cazuri cu trimitere în judecată, la Săliște din 20 de cazuri au fost 2 soluționate cu trimitere în judecată, la Avrig 4 din 60 de dosare, iar la Agnita a fost soluționat 1 dosar cu trimitere în judecată din 49 înregistrate. Multe cauze sunt soluționate cu netrimitere în judecată, conexate, reunite sau declinate. Dosarele mai recente sunt încă lucru”, a mai precizat Veștemean.

Potrivit prim – procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, ”nu există dosar vechi, cele care sunt în lucru sunt de un an, maximum doi ani de perioadă de lucru”.

Procurorul desemnat de Curtea de Apel Alba Iulia pentru verificarea celor 513 dosare de lipsire de libertate are termen de finalizare data de 30 septembrie.

Procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, a dispus ca la toate parchetele din ţară să fie verificate toate cauzele privind lipsiri de libertate, înregistrate în ultimii 10 ani.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.