Film despre funeraliile lui Stalin, premieră națională în deschiderea Astra Film Festival

Știri de Sibiu, 13.10.2019

Filmul ”Funeralii de stat”, realizat de cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, una dintre cele mai importante voci ale cinematografiei universale, va fi prezentat în premieră în România, în cadrul Galei de deschidere a celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional Astra Film de la Sibiu.

Evenimentul are loc luni, 14 octombrie, la Sala Thalia, de la ora 19:00, și va fi marcat de un dialog ”despre natura și moștenirile regimurilor comuniste” cu analistul politic Emil Hurezeanu, în prezent ambasador al României la Berlin.

Filmul ”Funeralii de stat”, prezentat recent în premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția, explorează impactul pe care l-a avut moartea liderului Stalin în 1953 asupra întregii Uniuni Sovietice și surprinde momentul înmormântării ca un apogeu al cultului personalității dictatorului.

Potrivit AFF, ”Loznitsa disecă în stilul său inconfundabil această ”Mare Despărțire” prin montajul unor imagini de arhivă rare sau de mult uitate”.

Dialogul pe care Emil Hurezeanu îl va purta după proiecția filmului va pleca de la tema filmului, pe care cineastul ucrainean îl descrie ca ”un studiu vizual al cultului personalității lui Stalin”

Sergei Loznitsa a fost distins în 2014 cu ”Marele Premiu AFF” pentru documentarul ”Maidan”.

AFF are loc în perioada 14 și 20 octombrie în mai multe locații din Sibiu. Ediția din acest an prezintă 126 de filme selecționate, dintre care 46 vor concura în cele 4 secțiuni competiționale, 58 vor fi prezentate în premieră, 55 de proiecții vor fi urmate de sesiuni Q&A cu regizorii români și străini prezenți la festival, iar 29 vor fi proiectate în formatele VR și full-dome din Piața Mare a Sibiului.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.