Primele implanturi de cardiodefibrilatoare la Spitalul Județean Sibiu

Știri de Sibiu, 18.10.2019

Un barbat în vârstă de 40 de ani, diagnosticat cu o afecțiune cardiacă rară – cardiomiopatie dilatativă, și unul în vârstă de 70 de ani, supraviețuitor al unui infarct miocardic, sunt primii pacienți care au beneficiat la Spitalul Județean Sibiu de montarea unui cardiodefibrilator salvator. Întervenția chirurgicală a fost realizată de o echipă de medici din Sibiu și Tg. Mureș.

Potrivit unui comunicat al SCJ Sibiu, intervenția reprezintă ” un nou pas înainte în încercarea de a trata pacienți cu patologie cardio-vasculară complexă”, pacienții tratați având o evoluție favorabilă.

“Mă bucur că activitatea desfășurată în cadrul laboratorului, în interesul direct al pacientului, devine din ce in ce mai complexă iar numărul pacienților rezolvați local e în continuă creștere. Dacă nu de mult au fost realizate primele proceduri de cardiologie intervențională (implant de stent coronarian și periferic), actualmente numărul acestor proceduri a crescut semnificativ, de la de câteva sute de pacienți anual, la peste o mie de proceduri doar de la începutul acestui an”, a declarat dr. Cornel Ioan Bitea.

Dispozitivul este implantat sub tegument în zona latero – superioară a toracelui și conectat cu un electrod la o cavitate cardiacă prin accesul unei vene centrale. Intervenția este realizată de medicul cardiolog atestat în această supraspecializare, în condiții chirurgicale, iar apoi dispozitivul este setat în concordanță cu specificul pacientului și al patologiei preexistente

Potrivit comunicatului transmis de Spitalul Județean Sibiu, număr tot mai mare de pacienți prezentați de urgență în serviciul cardiologie, cu diagnosticul de Infarct Miocardic Acut, sunt tratați intervențional în laboratorul de cardiologie al spitalului, fără a mai fi necesar transferul acestora la Târgu Mureș.

”Pacienții cu tulburări de ritm si conducere pot beneficia de implant de cardiostimulatoare (pacemaker) în laboratorul nostru unde, doar in ultimul an au fost realizate aproximativ 100 de astfel de implanturi, culminând cu implantul acestor cardiodefibitatoare, procedură realizată pentru prima dată la SCJU Sibiu. În continuare speram sa reușim o extindere a gamei de patologii cardiovasculare tratate în serviciul nostru, permanentizarea serviciului de cardiologie intervențională, in vederea rezolvării 100% a cazurilor de infarct miocardic acut pe plan local”, concluzionează Dr. Cornel Ioan Bitea.

Primele două implanturi de cardiodefibrilatoare de la Sibiu au fost realizate de Cornel Ioan Bitea, medic specialist cardiolog, coordonator al laboratorului de cardiologie intervențională și implant de cardiostimulatoare, cu sprijinul Domnului Prof Dr. Dan Dobreanu, șeful Clinicii de Cardiologie din carul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureș, împreună cu echipa sa formată din Dr. Catrina Bianca, Dr. Nistor Adrian., As. Soanea Mădălina și As. Tatu Mihaela.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.