Beethoven în decor de Halloween la Sala Thalia

Știri de Sibiu, 31.10.2019

Orchestra Simfonicii de Stat Sibiu și solistul Edwin Kim, vor interpreta joi seara, pe scena Sălii Thalia din Sibiu, lucrări ale celebrului compozitor Ludwig van Beethoven, în cadrul concertului simfonic pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 61 – operă monumentală.

Evenimentul de joi seara, care face parte din stagiunea muzicală ”Beethovenescu” și-l aduce la pupitru pe dirijorul Theo Wolters”, se anunță unul special.

”În mod inedit, vom acompania muzica concertului de mâine cu decoruri specifice sărbătorii de Halloween”, anunță Filarmonica de Stat Sibiu.

Biletele pentru concert pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și online pe www.iabilet.ro.

Solistul Edwin Kim este profesor la prestigioasa Universitate Hanyang și solist principal al „Lech Classic Music Festival”. Născut în Coreea, Edwin E. S. Kim a început studiul viorii la vârsta de şapte ani, câştigând, doar după un an de studiu, primul său premiu, la concursul de la Ulsan. După ce a absolvit Liceul de Artă din Seul s-a mutat la Viena, unde a studiat cu renumiţi pedagogi ai viorii: Igor Ozim, Kriszstof Wegrzyn şi Boris Kuschnir. S-a mai perfecţionat cu maeştrii Zakhar Bron, Ana Chumachenco, Tibor Varga. Este laureat al unor prestigioase concursuri de vioară sau de muzică de cameră: Zinetti International Chamber Music Competition, „Maria Canals” International Music Competition, „Tibor Varga” International Violin Competition, „Rodolfo Lipizer” International Violin Competition şi „Louis Spohr” International Violin Competition. Printre înregistrările sale pe CD se remarcă cele realizate de Azzurra Music sau Telos Music Recordings.

Născut într-o familie de muzicieni, Theo Wolters a început să cânte la trompetă în cadrul orchestrei de suflători din oraşul natal, condusă de tatăl său. Talentul pe care curând l-a dat la iveală a deschis drumul studiului sistematic la Conservatorul din Maastricht, sub îndrumarea renumitului Wim Groot, trompetist solist la Concertgebouw Orchestra, ansamblu din care va face parte şi Theo Wolters, începând cu anul 1979. În calitate de trompetist solist lucrează sub bagheta marilor dirijori: Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons ş.a.

Considerat compozitor de tranziţie între perioada clasică şi cea romantică, Beethoven şi-a desăvârşit stilul compozițional de-a lungul a trei perioade de creaţie: prima perioadă (până în 1802) în care apare ca un continuator al stilului haydnian, a doua perioadă (până în 1814) supranumită „perioada eroică”, a treia perioadă (după 1814) în care forma muzicală este eliberată de convenţiile tradiţionale. Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 61, deşi dedicat de Beethoven prietenului său din copilărie, violonistul Stephan von Breuning (violonist solist la Theater an der Wien), a fost prezentat în primă audiţie la acelaşi teatru de către violonistul virtuoz Franz Clement, în 1806. În ciuda succesului său iniţial, lucrarea şi-a câştigat doar treptat celebritatea binemeritată.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.