Muzeul Brukenthal cere ajutorul sibienilor pentru strângerea de documente si fotografii din perioada Revoluţiei din 1989

Știri de Sibiu, 31.10.2019

La 30 de ani de la Revoluție, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu lansează un apel către locuitorii Sibiului care au fost martori ai evenimentelor din decembrie 1989 să doneze obiecte, documente sau imagini ce ar urma să fie reunite într-o colecție de muzeu permanentă.

În cadrul proiectului ”Muzeul viu – 30 de ani de la Revoluţia din 1989” inițiatorii au prevăzut o campanie de colectare a materialului documentar referitor la perioada comunistă, decembrie 1989 și primele luni ale anului 1990 în Sibiu.

”Pe lângă o memorie colectivă din ce în ce mai standardizată de maniera redactării manualelor și conținuturilor mediatice, după 30 de ani de la scrierea primelor pagini din istoria post-comunistă, mai putem vorbi și despre o memorie predominant festivă – monumente sau evenimente comemorative. Cu toate acestea, generațiile viitoare au dreptul de a analiza și interpreta istoria în mod detașat, liber de preconcepții. Abordarea de acest tip este posibilă doar prin existența unei memorii documentare – altfel spus, existența unei colecții muzeale permanente, constituită de Muzeul de Istorie Casa Altemberger din cadrul Muzeului Național Brukenthal, special dedicată perioadei comunismului și evenimentelor din decembrie 1989”, potrivit comunicatului de presă transmis joi de Muzeul Naţional Brukenthal.

Muzeografii reamintesc faptul că evenimentele din decembrie 1989 au surprins Romînia cu foarte puține mijloace de documentare directă: prezența redusă a aparatelor de fotografiat, a mașinilor de scris sau a mijloacelor de înregistrare audio.

”Importante și traumatice pentru istoria recentă, aceste evenimente au marcat orașul Sibiu prin viețile umane pierdute, clădirile distruse, amintiri ce încă mai sălășluiesc în unii dintre noi”, atrag atenția muzeografii sibieni.

In acest context, specialiștii apelează la public pentru rescrierea documentată a istoriei recente a orașului.

”Ne adresăm publicului sibian care mai deţine mărturii (manifeste, fotografii, piese de vestimentaţie / mai ales uniforme, steaguri, pancarte, brasarde etc.) ale perioadei comuniste și evenimentelor care a avut loc în decembrie 1989 la Sibiu şi care are dorinţa de a le dona Muzeului Naţional Brukenthal. Doritorii se vor putea adresa în perioada 1-29 noiembrie secretariatului Muzeului Naţional Brukenthal, la numărul de telefon 0269217691 (email ramona.nica@brukenthalmuseum.ro), în vederea înregistrării propunerii de donaţie (adresa depusă va include un număr de telefon de contact). Comisia constituită din reprezentanţi ai muzeului – istorici, conservatori și restauratori va selecta obiectele care vor intra în colecţia Muzeului de Istorie Casa Altemberger şi va parcurge paşii necesari (împreună cu donatorul) pentru înregistrarea pieselor selectate în colecţia special dedicată”, se menționează în comunicat.

Proiectul ”Muzeul viu – 30 de ani de la Revoluţia din 1989” va fi lansat la 1 noiembrie și cuprinde o expoziție foto-documentară (Piața Mare, din 15 noiembrie), o expoziție cu piese din colecția modern – contemporan a Muzeului de Istorie (Sala Multimedia, Casa Albastră, din 1 decembrie), trei prelegeri, un catalog de proiect, alte materiale tipărite pentru informare publică (pliante și flyere).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.