DNA: Țichindelean și consiliera DSVSA Sibiu au fost reținuți

Știri de Sibiu, 29.09.2014

Directorul executiv al D.S.V.S.A. Sibiu, Șerban Țichindelean, și consilierul juridic , Mirela Olteanu, au fost reținuți pentru 24 de ore  luni, 29 septembrie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba pentru mai multe infracțiuni de abuz in serviciu și conflict de interese. Cei doi vor fi prezentați Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Șerban Tichindelean este acuzat de comiterea a 8 infracțiuni de abuz în serviciu, conflict de interese și  răspândirea bolilor la animale . Aceleași acuzații sunt aduse și consilierei DSVSA Sibiu, Mirela Olteanu.

Potrivit anchetatorilor, Tichindelean a rezilizat în mod abuziv contractul de concesiune a Circumscripției Sanitar Veterinare Jina, care  fusese încheiat cu Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a încheiat, în condiții nelegale, un contract similar cu un anumit medic veterinar.

”Astfel la data de 25.02.2013, Țichindelean Șerban Constantin a emis, fără respectarea competenței materiale și teritoriale a D.S.V.S.A. Sibiu, notificarea de reziliere a contractului de concesiune, înscris care a fost avizat pentru legalitate de către consilierul juridic al DSVSA Sibiu – Olteanu Cosmina-Mirela”, se arată în comunicatul DNA.

În perioada 2011-2013, deși ocupa funcția de director executiv al DSVSA Sibiu, Țichindelean a coordonat, în mod direct, activitatea desfășurată de concesionarul SC CHERRY SRL, societate în care două persoane din familia sa dețin calitatea de asociați.

Nereguli au fost găsite de procuri și în privința derulării controalelor făcute de DSVSA Sibiu la animale.

”La data de 27.06.2014, directorul DSVSA Sibiu a coordonat, în mod direct, cu sprijinul unei persoane, recoltarea probelor de la anumiți agenți economici, în condiții care încalcă principiul controlului inopinat. Anterior, adică la data de 24.06.2014, i se atrăsese atenția, prin intermediar, uneia dintre persoanele juridice supuse controlului, cu privire la faptul că rezultatele unor probe sunt necorespunzătoare și, ca urmare, există posibilitatea inițierii unor controale de către DSVSA Sibiu”, mai spun proccurorii.

Astfel, în luna august la nivelul DSVSA Sibiu s-a dispus întârzierea declarării unei situații de infectare a animalelor, deși Țichindelean știa despre existența unui rezultat pozitiv al analizelor.

Abuzurile s-au ținut lanț, iar 19 iulie directorul DSVSA Sibiu ”a luat cunoștință despre existența unor situații de risc ce determină declararea carantinei, dar nu a făcut demersuri în acest sens, iar la data de 25.07.2014, directorul DSVSA Sibiu a solicitat unui subordonat întocmirea unei note de fundamentare care să nu reflecte situația reală, astfel încât să fie ridicate unele restricții de comercializare a animalelor”.

Ince o privește pe consilieră, Țichindelean este aacuzat de faptul că  a încheiat un contract de prestări servicii de consultanță juridică cu Olteanu Mirela Cosmina, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice de servicii, respectiv în lipsa unui acord din partea ANSVSA.

”Stabilirea valorii serviciilor contractate a fost făcută în aceleași condiții de încălcare a dispozițiilor legale privind achizițiile publice”,argumentează DNA.

Deconturi abuzive la Jina

Seful DSVSA Sibiu este anchetat și pentru deconturi abuzile în perioada 2011-2012.

”Directorul executiv al DSVSA Sibiu Țichindelean Șerban Constantin a realizat tăieri arbitrare din deconturile depuse de Circumscripția Sanitar Veterinară Concesionată Jina, după ce aceste deconturi fuseseră avizate de către compartimentele cu competențe specifice. Demersul nu a avut o fundamentare judicioasă și/sau veridică. Consecutiv constatărilor Notei de control ANSVSA nr. 59/2012, directorul executiv al DSVSA Sibiu a dispus la data de 19.08.2013 constituirea unei comisii de verificare a documentelor CSV Jina care au stat la baza deconturilor privind acțiunile sanitar veterinare pentru perioada 2007-2012, activitate materializată prin întocmirea raportului de constatare din 30.08.2013, care nu are o fundamentare juridică. În perioada premergătoare acestei verificări, directorul executiv al DSVSA Sibiu s-a implicat în audierea a 26 persoane cu domiciliul pe raza CSV Jina, în afara unui cadru legal, iar declarațiile date de acestea au stat la baza calculării unui prejudiciu în sarcina CSV Jina, respectiv la susținerea/justificarea tăierilor din deconturi. Astfel, s-a încercat o justificare retroactivă a deciziilor de diminuare/anulare a deconturilor; de asemenea, a fost emisă o adresă de constituire ca parte civilă înaintată de DVSA Sibiu către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu într-un dosar penal, prin care DSVSA Sibiu comunica faptul că prejudiciul cauzat prin întocmirea deconturilor CSV Jina este de 1.888.432,70 lei”, se mai arată în comunicatul emis de DNA.

Lanțul slăbiciunilor a continuat, iar adresa DSVSA Sibiu de constituire ca parte civilă, anterior menționată, a fost întocmită de consilier juridic Olteanu Mirela Cosmina, cu referire la raportul de constatare din 30.08.2013. Aceasta nu a făcut verificări sub aspectul legalității modului de efectuare a controlului, precum și asupra modului de stabilire a „prejudiciului”, raportat la declarațiile unor persoane care domiciliază pe raza CSV Jina.

Potrivit DNA, s-a stabilit un prejudiciu de 125.000 lei reprezentat de valoarea deconturilor refuzate la plată în perioada 2011-2012 în mod nelegal în condițiile anterior expuse, precum și foloase patrimoniale/nepatrimoniale pentru sine sau pentru altul, prejudiciul total urmând a fi stabilit pe parcursul urmăririi penale.

Șerban Țichindelean și  Mirela Olteanu vor fi prezentați, la data de 30 septembrie, la Tribunalul Alba, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.