ANOSR: Universitatea din Sibiu, cele mai mari taxe de cazare pentru studenți

Știri de Sibiu, 30.09.2014

La început de an universitar Alianța Naționala a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția asupra taxelor mari pe care studenții sunt nevoiți să le plătească  în noul an de studiu din cauza slabei finanțari a educației și amenință cu pregătiri pentru ”o toamnă studențească”. Potrivit unui studiu lansat de ANOSR, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu percepe cele mai mari taxe de cămin din țară.

Alianța Naționala a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a prezentat  valorile celor mai importante taxe pe care studenții sunt nevoiți sa le plateasca în 21 de universitați din țara, atragând atenția ca ”acestea cresc de la un an la altul și ca multe dintre ele sunt nejustificate, la limita legii sau chiar ilegale”.

Reprezentanții studenților spun că în ultimii 3 ani de zile taxele de școlarizare au crescut în 81% dintre universitați, studenții de la taxa fiind nevoiți sa plateasca din buzunarele proprii slaba finanțare primita de universitați de la Minister. Astfel, ANOSR a constatat că sunt diferențe uriașe între taxele de școlarizare încasate de universitați pentru acelați program de studiu, deți costurile ar trebui sa fie similare.

”Daca la Universitatea Româno-Americana specializarea Drept e taxata cu 2000 de lei, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca același program de Drept e taxat cu 3600 de lei. De asemenea, diferențele de la o universitate la alta pentru taxele platite la specializari ca Economie, Psihologie sau Automatica și Calculatoare pot fi de pâna la 2000 de lei. Cele mai mari diferențe sunt la specializarile de Medicina — de la 4800 de lei la Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu pâna la 9000 de lei la Universitatea de Medicina și Farmacie ‘Carol Davila’ din București”, se arată în comunicatul transmis de ANOSR

Sibiul, cea mai mare taxă pentru cămin

Harta taxelor percepute studenților pentru un loc în  camin poziționează Sibiul în top cele mai mari taxe din țară, urmat fiind de Iași.

”Cele mai scumpe taxe de camin sunt la Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu — 540 de lei, la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași — 500 de lei și la Universitatea de Medicina și Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iași — 450 de lei.Studenții au aratat și faptul ca pentru o camera simpla de 4 persoane unde studenții ar plati 200 de lei lunar, universitatea ar urma sa încaseze în fiecare luna aproximativ 1200 de lei pe camera, în condițiile în care cheltuielile nu depașesc 500-600 de lei în lunile de iarna”, potrivit ANOSR.

Traifele percepute de ULBS sunt aplicate studenților cazați în căminele 2 din Sibiu, de pe Bulevardul Victoriei.

”Ne organiză pentru o toamnă studențească!”

Studiul ANOSR mai arata că tinerii sunt nevoiți la început de an universitar  să scoată din buzunar sume tot mai mari de bani petru taxe de acre nu stiau, cum este taxa de înscriere.

Astfel, 76% din universitați nu fac diferențe între studenții la taxa ți cei la buget când vine vorba de plata taxelor administrative. Suplimentarea bugetelpor universităților prin suplimentarea taxelor impuse studenților îi determină pe universitari să amenințe cu pregătiri ”pentru o toamna studențeasca”

”Deși noi începem anul universitar plini de speranța și conștienți fiind de faptul ca toți tinerii merita sa aiba acces la un sistem educațional de calitate, nu putem sa nu constatam ca taxele tot mai mari pe care trebuie sa le platim fac traiul de student din ce în ce mai greu. Deși Constituția României prevede ca învațamântul de stat este gratuit, se pare ca în România învațamântul superior nu este gratuit pentru nimeni, dat fiind faptul ca nu exista student care sa fie scutit de taxele universitaților de care afla abia dupa ce începe viața de student. Atragem atenția universitaților ca problema subfinanțarii educației nu trebuie rezolvata prin condamnarea pe nedrept a studenților la taxe mai mari și așteptam din partea lor mesaje și acțiuni mai ferme prin care sa atraga atenția asupra problemelor datorate lipsei unei alocari suficiente pentru educație. Așteptam sa vedem și propunerile de la Guvern privind Legea Bugetului pentru anul viitor pentru ca daca educașia va fi tratata cu aceeași lipsa de importanța cu care a fost tratata la rectificarea bugetara din ultimele zile, suntem pregatiți sa ne organizam pentru o toamna studențeasca’, a declarat președinte ANOSR, Cristi Popescu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.