”Căpșunile și orfanii”, piesă tulburătoare despre copiii abandonați pentru un job

Știri de Sibiu, 30.09.2014

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă miercuri, 1 octombrie, un spectacol dialog tulburător care aduce în atenția publicului aspecte din viața copiilor părăsiți de părinți pentru un loc de muncă în străinătate. Spectacolul „Căpșunile și orfanii / Erdbeerwaisen” este un proiect internațional al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova  cu Teatrul de Stat Braunschweig și werkgruppe2.

Textul prezentat publicului a fost realizat exclusiv în urma  discuțiilor purtate cu copii, bunicii și rudele lor.

Spectacolul de teatru „Căpşunile şi orfanii” (în germană „Erdbeerwaisen”) definește o generație de copii din România ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci în state precum Spania, Italia, Grecia sau Germania.

Părinții sunt numiți „căpșunari”, indiferent că lucrează ca îngrijitori pentru persoane vârstnice sau fac muncă sezonieră, că sunt muncitori în construcții, în șantiere navale sau în măcelării. Se estimează că 5.000.000 de români lucrează în străinătate.

Proiectul „Căpşunile şi orfanii” dezbate „prețul” absenței părinților: Cum se reorganizează familiile? Cine preia sarcina părinților absenți? Cine poate să-i înlocuiască? Unde se simte cel mai acut lipsa lor? Ce urmări emoționale are acest lucru, pe termen lung, asupra copiilor și asupra întregii familii?

În anul 2013, în lunile septembrie și noiembrie, echipa de artiști de la werkgruppe2 a colaborat cu mai multe ONG-uri. Interviurile realizate le-au dezvăluit viața de zi cu zi a unor familii aflate în astfel de situații.

Textul dramatic este rezultatul exclusiv al discuțiilor realizate cu copii, bunicii și rudele lor. Rezultatele au fost transpuse într-un scenariu ce relevă aspecte emoționante ale vieții de zi cu zi, dar și aspecte legate de problematica intrării României în UE și urmările sale.

Organizațiile „World Vision” și „Salvați Copiii” au fost parteneri importanți pentru documentare, ambele organizații având grijă de copiii migranților și de familiile acestora, în limita posibilităților.

Niciuna dintre acestea nu beneficiază de sprijinul statului, fiind finanțate prin donații sau prin alte surse de finanțare neguvernamentală. Acestea întreprind acțiuni de sprijinire a copiilor după școală, asigurate de asistenți sociali, psihologi și cadre didactice. Goethe-Institut Bucureşti a sprijinit de asemenea proiectul.

Spectacolul „Căpşunile şi orfanii” va fi prezentat miercuri, de la oare 19.00, iar intrarea se face gratuit, în limita locurilor disponibile.

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 12 ani.

Distribuție: Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Hönig, Oliver Simon și Kim Efert (muzician)
regia artistică: Julia Roesler, documentarea Julia Roesler, Silke Merzhäuser, Gina Călinoiu
muzica originală: Kim Efert
scenografia: Adrian Damian
asistent costume: Veronika Kaleja
dramaturgia: Silke Merzhäuser, Axel Preuß
traducerea: Alexandru Sterescu
asistent regie: Maximilian Hanisch
asistenți stagiari: Florian Berghöfer, Merle Kirchberger, Hanna Puder
regie tehnică: George Dulămea, Mircea Vărzaru
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.