DSVSA Sibiu și Colegiul Medicilor Veterinari despre tăierea porcilor în prezența medicului: Greu de aplicat

Știri de Sibiu, 18.11.2019

Marius Badea, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Sibiu, și Șerban Țichindelean, directorul Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu, sunt de părere că noul ordin de ministru care obligă proprietarii de porci să cheme medicul veterinar la sacrificare este greu de realizat, din cauza lipsei de personal, dar nu imposibil. Ei recomandă proprietarilor de animale să țină legătura cu medicii veterinari și chiar să ceară examinarea acestora înainte de sacrificare.

”Este o măsură greoaie, dar nu imposibil de realizat. Proprietarii de porci trebuie să țină cont de faptul că examenul trichineloscopic permite eliminarea unei singure suspiciuni de boală. Este bine însă să solicite veterinarului examinarea animalului înainte de sacrificare, pentru examinare și eliminarea suspiciunilor. De asemenea, în timpul sacrificării, dacă se observă leziuni ale organelor sau culori neobișnuite ale acestora, trebuie solicitat medicul la fața locului. Altfel nu se poate”, a declarat Marius Badea.

Potrivit acestuia, de la apariția ordinului de ministu a fost solicitat la o singura sacrificare, ”în vecinătate”, însă acoperirea cecerilor venite de la distanțe mari este problematică.

Misiunea medicilor veterinari este aproape imposibilă însă, în condițiile în care la nivelul județului Sibiu sunt 54 de circumscripții care deservesc mai multe comune, respectiv doar 54 de medici și personalul auxiliar de specialitate.

Potrivit statisticilor Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, anul trecut s-au solicitat 6500 de examene trichuineloscipice, urmare a sacrificării porcilor.

”Este greoaie situația pentru că timpul alocat ritualului de sacrificare a porcului este destul de lung, de la asomare, sângerare, pârlire și recoltarea probelor”, confirmă și șeful DSVSA Sibiu, Șerban Țichindelean.

Acesta atrage însă atenția populației asupra obligativității examenului trichineloscopic și al semnalării oricărei suspiciuni de boală.

DSVSA Sibiu va asigura zilnic, începand cu data de 23 noiembrie, analize de laborator pentru examenul trichineloscopic la carnea de porc.

Noua directivă, semnată de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a intrat în vigoare la inceput lunii noiembrie și pervede că sacrificarea porcilor în gospodării se poate face a numai sub supravegherea unui veterinar.

In cazul nerespecării prevederilor, proprietarii sunt pasibili de sancțiuni pentru răspandire de boli.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.