Scandal alegeri: AEP cere plata integrală pentru toți membrii secțiilor de votare din Sibiu

Știri de Sibiu, 02.01.2020

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) se implică în scandalul plății discriminatorii a membrilor secțiilor de votare din județul Sibiu și a cerut achitarea integrală a indemnizațiilor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare implicați în organizarea alegerilor perezidențiale din 2019, potrivit unui răspuns al AEP, remis la solicitarea StirideSibiu.

Conform punctului de vedere formulat de AEP și transmis Prefecturii Sibiu la finalul lunii decembrie, toți membrii biroului electoral trebuie remunerați pentru același număr de zile de activitate ca și președintele biroului electoral, cu excepțiile prevăzute de lege, motiv pentru care s-a cerut luarea măsurilor legale pentru ”plata integrală a indemnizațiilor membrilor”.

Ținând cont de cele mai sus menționate, considerăm că pentru activitatea desfășurată, locțiitorul și ceilalți membri ai biroului electoral al secției de votare trebuie remunerați pentru același număr de zile de activitate precum președintele biroului electoral, fără a exista diferențe între aceștia, cu excepția situațiilor în care nu au participat la activitatea biroului, caz în care s-ar fi aplicat dispozițiile art. 55 lit. u) și art.56 alin.1 și alin2 litd) din Legea Nr. 370/2004.
Având în vedere faptul că biroul electoral al secției de votare funcționează în mod legal, în competența prevăzută de lege, adoptă acte și ia măsuri doar cu votul majorității membrilor prezenți, situație în care considerăm că nu pot exista diferențe cu privire la numărul de zile de activitate, în cazul în care aceștia au participat la activitatea birourilor electorale.
Prin urmare, s-a solicitat luarea măsurilor legale care se impun pentru a se efectua plata integrală a indemnizațiilor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare care au sesizat nereguli cu privire la această situație, pentru întreaga perioadă pentru care au fost remunerați președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare
”, a precizat pentru StirideSibiu Constantin Mițulețu Buică, președintele AEP.

În luna decembrie, Prefectura Sibiu și Biroul Electoral Județean Sibiu au fost acuzate de ALDE Sibiu că s-a permis plata discriminatorie a mai multor membri din secțiile de votare din Sibiu și Mediaș, unde s-a alocat mai puțini bani pentru membrii secțiilor, între 450, 540 sau 630 lei, în urma calculului făcut de președinții de secții. Mai exact, oamenii s-au trezit că au fost plătiți cu sume variind între 450, 540 sau 630 lei, în loc de 720 lei după plata impozitului.

Potrivit legii, banii pentru indemnizații au fost suportați de la bugetul de stat, prin MAI, și distribuiți de Prefectură și primării.

Redam integral raspunsul AEP in privința platii membrilor secțiilor de votare din județul Sibiu:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.