Iohannis despre primari în două tururi: Sprijin demersul Guvernului privind angajarea răspunderii

Știri de Sibiu, 16.01.2020

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că sprijină demersul Guvernului de a-şi angaja răspunderea în Parlament cu privire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

“Astăzi, Guvernul a decis să îşi asume răspunderea pe modificarea Legii alegerii primarilor, în speţă se doreşte revenirea la alegerea în două tururi care este absolut corectă, democratică şi normală. Este o alegere foarte potrivită pe care a făcut-o Guvernul şi îi sprijin total în acest demers. Este, după părerea mea, (…) calea corectă de alegere a unui primar în două tururi, în aşa fel încât cel puţin jumătate plus unu din alegătorii din comunitate să aleagă persoana care va fi primar. În acest sens, îi încurajez să meargă mai departe”, a arătat preşedintele Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că în foarte puţin timp documentul Guvernului privind asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin va fi trimis la Parlament şi va cere Legislativului să se întrunească în sesiune extraordinară.

“Imediat ce documentul va ajunge la Parlament, eu voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta această nouă lege pentru care îşi angajează răspunderea Guvernul”, a spus Iohannis.

Şeful statului a susţinut că proiectul privind alegerea primarilor în două tururi nu contravine niciunei norme şi este o modificare care dă mai multe opţiuni alegătorului.

El a fost întrebat de ce în proiectul de modificare a legislaţiei electorale nu a fost inclusă şi prevederea privind alegerea preşedinţilor de Consilii judeţene din rândul consilierilor judeţeni.

“Asta trebuie să întrebaţi la Guvern. Guvernul îşi angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. După părerea mea, este adevărat că trebuie să se revină şi la alegerea preşedintelui Consiliului judeţean din rândul consilierilor judeţeni şi nu prin alegere directă. Cu siguranţă există o gândire la nivel de Guvern şi cu siguranţă la momentul potrivit Guvernul vă va spune cum vede lucrurile”, a explicat Klaus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Executivul îşi va angaja răspunderea în Parlament privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, informează agerpres.ro.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. Ramona says:

    Bani de alocații pentru copii nu aveți, în schimb face-ti de 2 ori alegeri pentru primarii, ca să putem plăti supraveghetorii secțiilor de vot! Rușine, rușine, rușine….