TNRS: Camino Real, sold out la Sibiu înainte de premieră

Știri de Sibiu, 17.01.2020

Primele trei reprezentații ale spectacolului „Camino real”, în regia Cosmin Chivu, se joacă pe scena Teatrului Național ”Radu Stanca” Sibiu, în perioada 17-19 ianuarie, cu casa închisă, având o distribuție de excepție.

Potrivit teatrului sibian, bilete puse în vânzare online pentru cele trei reprezentații au fost epuizate.

Conceput după piesa omonimă a lui Tennessee Williams, ce are ca personaje eroi ai literaturii universale precum Don Quixote, Casanova, Camille și Lord Byron, spectacolul este pus în scenă pentru prima dată în România după Revoluția din 1989.

”Camino Real nu s-a jucat nicăieri în România din momentul în care s-a jucat aici, la Sibiu. Cred că era momentul să revină, să celebrăm acel moment din 1982 printr-o producție nouă, proaspătă, dar pe de altă parte cu o reverență pentru actori și regizor. Este o piesă politică. Este o piesă care are un dictator în mijlocul ei”, a declarat regizorul Cosmin Chivu înainte de premeiră.

Producția TNRS este o mare provocare atât pentru regizorul român stabilit la New York, unde coordonează Programul de studii de licență în actorie și regie din cadrul Universității de Artele Spectacolului Pace, cât și pentru actorii sibieni.

Selecția s-a făcut anul trecut, în timpul festivalului, iar pregătirile au început în noiembrie.

”Sunt 38 de personaje în spectacol. Nu pot să lucrez cu 38 de actori. La acest moment sunt 19 actori în distribuție.(…). Am repetat în noiembrie, o parte din decembrie, iar la scenă am intrat in 4 ianuarie. (…) Este un spectacol foarte solicitant pentru toți.(…) Cred că peste 100 de oameni sunt implicați. Este o echipă de oameni extraordinară. Mă simt nu numai norocos, mă întreb uneori ce am făcut eu să merit asta”, a mărturisit românul care lucrează la New York cu marile vedete ale teatrului și filmului mondial.

Din distribuție fac parte actorii Adrian Matioc, Viorel Rață, Liviu Vlad, Marius Turdeanu, Dana Taloș, Pali Vecsei, Oana Marin, Iustinian Turcu, Diana Văcaru-Lazăr, Cristina Ragos, Codruța Vasiu, Ioan Paraschiv, Ali Deac, Ștefan Tunsoiu, Mariana Mihu, Cendana Trifan, Cezara Crețu, Andrada Oltean și Andrei Suveică.

Potrivit TNRS, publicul este invitat să asiste la o ”aventură plină de umor, strălucire, sărăcie, pasiune, disperare și răsfăț, un drum fără ieșire”, alături de personajul principal Kilroy.

”Piesa refuză să accepte timpul ca secvențial sau ca ceva pe care toate ființele umane îl simt uniform. Spectatorii nu sunt doar martori oculari, sunt invitați să participe. Nu la un „joc”, nici la o „farsă predictibilă”, expozițiune-intrigă-acțiune-punct culminant-deznodământ, ci mai degrabă la o fragmentare delirantă generată de mintea umană în sine. Mesajul central al piesei gravitează în jurul unei progresii meditative ce privește înspre libertatea de gândire și mobilitate a celor marginalizați și criminalizați vizavi de puterea absoluta a forțelor restrictive”, mai Cosmin Chivu.

Producția TNRS va fi prezentată și în cadrul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.