stiridesibiu.ro

Știri de Sibiu > Știri

Se ”taie porcul” și se prepară cârnați în Muzeul din Dumbrava Sibiului; cu degustare

taiatul porcului - Sibiu - preparat carnati - Muzeu Astra - ritual 04.12.2025
Publicitate
leaderboard

Muzeul ASTRA anunță o reconstituire unică a obiceiului de ”tăiere” a porcului și preparare a cârnaților, două dintre cele mai importante ritualuri din viața comunităților din Transilvania în perioada dinaintea Crăciunului. Tip de două zile, în 6 și 7 decembrie, vizitatorii sunt așteptați să participe la demonstrațiile culinare din zona Târgului de Țară, cu degustare de preparate tradiționale săsești și maghiare.


Se vor sacrifica în muzeu porci din rasele Mangalița și Bazna, după ritualurile străvechi.

taierea porcului - sibiu - astraFoto:ArhivaMuzeuAstra


,,Un eveniment important în fiecare familie era „tăierea porcului”, de obicei înainte de Crăciun, o activitate însoțită de multă muncă, dar care întărea spiritul comunitar și oferea familiei resursele de carne și slănină atât de necesare pe perioada iernii. Animalele din gospodărie erau bunul cel mai de preț al oamenilor din acea perioadă, deoarece asigurau familiei necesarul de hrană pe toată durata anului. De aceea sacrificarea animalelor era un adevărat ritual care se realiza doar de câțiva oameni din sat, după reguli foarte precise. „Tăierea porcului” in preajma sărbatorilor de iarnă se făcea după o perioadă de 40 de zile de post și pregătire spirituală, înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Obiceiul „tăierii porcului” este prezent în viața tuturor comunităților etnice din Transilvania, iar preparatele sunt asezonate după gustul fiecăruia, cu condimente și plante aromatice.”, a spune muzeograful Camelia Ștefan.

În prima zi, respectiv în 6 decembrie, în zona bucătăriei de la Târgul de Țară, vor fi două ateliere de gastronomie tradițională săsească, iar în 7 decembrie alte două ateliere de gastronomie tradițională maghiară.


”Activitățile vor valorifica cunoștințele, metodele și instrumentele tradiționale ale fiecărei etnii, utilizând porci din rasele Mangalița și Bazna. Evenimentul își propune să (re)aducă publicul în satul tradițional transilvănean, încărcat de solemnitatea ritualurilor specifice acestei perioade a anului”, se menționează în comunicatul remis știrideSibiu.ro.

jumeri - sibiu - muzeu astra



Vizitatorii vor putea asista de la „tăierea porcului”, care se va face sâmbătă, la prepararea cârnaților proaspeți, precum și la pregătirea jumărilor și a unturii pentru iarnă.


Pe lângă atelierele gastronomice interactive și demonstrative vizitatorii sunt așteptați la ateliere de confecționat ornamente pentru bradul de Crăciun, la Șezătoarea la gherghef sau pot asculta povestea unor case din muzeu cu obiceiurile și tradițiile zonelor.

De asemenea, cei mici pot trimite o scrisoare către Moș Crăciun.

Publicitate Google
Acest site foloseste cookies pentru a imbunatatii experienta cititorilor. Vezi aici Politica de Cookies. Citeste si Politica de Confidențialitate pentru a intelege cum folosim datele personale.