stiridesibiu.ro

Știri de Sibiu > Știri

Toxiinfecția alimentară de la Păltiniș, cauzată de stafilococ; bacteria a fost depistată la angajații hotelului

toxiinfectie alimentara- sibiu - paltinis- stafilococ- angajat - hotel dsp sibiu19.08.2024
Publicitate
leaderboard

Focarul de toxiinfecție alimentară înregistrat la începutul lunii august la un hotel din stațiunea montană Păltiniș, județul Sibiu, și soldat cu internarea mai multor copii aflați în tabără, a fost cauzat de infecția cu bacteria Staphylococcus aureus - găsită la angajați, și cu enterobacteriaceae în mâncarea servită. În urma anchetei epidemiologice, bucătarul șef al unității hoteliere a fost amendat iar cei trei angajați depistați cu infectație au fost scoși din circuitul turistic, pentru tratament, a informat luni Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.

”Manifestarile clinice, incubatia scurta a majoritatii cazurilor, cuprinsa in intervalul 2-14 ore, precum si remisiunea rapida a simptomelor, sugereaza ca a fost vorba de un episod de toxiinfectie alimentara stafilococica. Aceasta ipoteza este sustinuta de prezenta Staphylococului in secretiile nazale a 3 angajati din blocul alimentar si de prezenta aceluiasi germen in proba de paste cu pulpa de porc (preparate culinare servite la pranz, in data de 09.08.2024), precum si in lichidele de varsatura recoltate de la doi copii simptomatici”, se menționează în comunicatul DSP.

Inspectorii de sănătate publică au evidențiat în raport și o ”încarcatură mare cu Enteriobacteriacee a 6 din cele 16 probe alimentare recoltate din produsele alimentare servite in zilele de 8 și 9 august, situație ce sugerează ”deficiente in respectarea masurilor de igiena individuala si la locul de munca a personalului din blocul alimentar”.

După a corelarea probelor recoltate de la angajații hotelului și analizele copiilor ajunși la spital, s-a decis sancționarea angajaților hotelului și s-au impus restricții.

”S-a dispus cu termen imediat scoaterea celor 3 lucratori din procesul tehnologic de preparare a hranei din blocul alimentar, dispensarizarea lor prin medic de familie, ulterior reintegrarea lor după negativarea rezultatelor. Reintrarea la locul de muncă va fi făcută doar în baza avizului sanitar eliberat de către medicul de familie.

Urmarea rezultatelor neconforme ale rapoartelor de încercare, pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în blocul alimentar, contaminarea probelor alimentare și a alimentelor gătite, s-a sancționat cu amendăbucătarul șef al unitățiiconform HG 857/2011”, a mai comunicat DSP.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a activat în seara de 9 augut seara Planul Roșu de intervenție după ce mai mulți copii hotelul din Păltiniș au acuzat stări de rău și ”simptome de enterocolită”.

Un număr de 17 dintre cei 147 de copii aflați în tabără au fost duși la spital cu simptome de enterocolită, dintre care doi au necesitat internare de 48 de ore.

Alertă enterocolită: Doi dintre copiii care s-au simțit rău la Păltiniș au fost internați

Părintele Petroniu de la Mănăstirea Turnu Roșu a fost ridicat la gradul de arhimandrit; la sărbătoarea hramului

Drumeție de o săptămână creasta Muntelui Făgărașul, la final de august; taxa de participare, 560 de lei

Scandal Pantelimon: Plângere penală la Parchet pe numele ministrului Alexandru Rafila

ISU face angajări pentru unitățile din Sibiu, Mediaș și Miercurea Sibiului

Arșița persistă pentru a opta zi consecutiv; Cod Portocaliu de caniculă prelungit pentru Sibiu

Publicitate Google
Acest site foloseste cookies pentru a imbunatatii experienta cititorilor. Vezi aici Politica de Cookies. Citeste si Politica de Confidențialitate pentru a intelege cum folosim datele personale.